Statystyka
Pati: Średnia wieku mieszkańców pewnego osiedla wynosi 41 lat. Gdy do wolnego mieszkania wprowadził
się nowy mieszkaniec, średnia zwiększyła się o 1 rok. Ile lat ma nowy mieszkaniec?
8 kwi 14:37
Licealista_Theosh: a ilu jest mieszkańców na początku?
8 kwi 14:39
vitek1980: zależy ilu mieszkańców na osiedlu
jeśli n−liczba mieszkańców a x−wiek nowego to
41n+x=42(n+1)
41n+x=42n+42
x = n+42
8 kwi 14:40
wredulus_pospolitus:
| | n*41 + x | | (n+1)*42 | |
42 = |
| = |
| ⇔ n*41+x = (n+1)*42 ⇔ n*41+x = n*41+42+n ⇔ |
| | n+1 | | n+1 | |
⇔ x = 42+n
8 kwi 14:43
Pati: 11 mieszkańców. Zapomniałam dopisać
8 kwi 14:45
vitek1980: x=53
8 kwi 14:48
Pati: dzięki
8 kwi 14:49