Pochodna ilorazu.
Milka: Czy mógłby ktoś mi sprawdzić?
| 2x3 + x2 | | (2x3+x2)'*(1−x)+(2x3+x2)*(1−x)' | |
| = |
| = |
| 1−x | | 1−x2 | |
| | (6x2+2x)*(1−x)+(2x3+x2) | | 6x2−6x3+2x−2x3+2x3+1x2 | |
|
| = |
| = |
| | 1−x2 | | (1−x2) | |
8 kwi 14:04
vitek1980: w mianowniku ma być (1−x)2
a w liczniku zamiast "+" ma być "−" w trzecim ułamku pomiędzy nawiasami
8 kwi 14:06
Milka: W mianowniku tak tak to moje niedopatrzenie jak pisałam tutaj .
Czemu "−" ?
8 kwi 14:09
vitek1980: (1−x)' = −1
8 kwi 14:10
Milka: Tak rzeczywiście dopatrzyłam się. Dziękuje!

Głupi błąd.
8 kwi 14:10