Wyznaczyć kwantyl 15 %.
Marcin..:
Witam mam bardzo duży problem ponieważ wg niemam pojęcia jak się do tego zabrać, a pani dr mówi
że to kwestia 5min.
Zmienna x opisana jest za pomocą rozkładu normalnego Gaussa o wartości oczekiwanej μx=76 i
współczynniku zmienności ⋁x = 0,25. Wyznaczyć kwantyl 15 %.
Narysować przebieg funkcji gęstości prawdopodobieństwa f(x) oraz dystrybuanty F(x).
Zaznaczyć położenie kwantyla na wykresie funkcji gęstości prawdopodobieństwa.
Dziękuję z góry za jaką kolwiek pomoc.
8 kwi 13:23
Marcin..:
8 kwi 13:50
kylo1303: A probowales czegos takiego:
P(x=a)=0,15
standaryzujesz, odczytujesz wart. z tablic dla P=0,15 (wartosc dystrybuanty) i potem
rozwiazujesz rownanie z niewiadoma "a" .
P.S. Nie gwarantuje poprawnosci tego rozumowania
8 kwi 14:05
8 kwi 14:19
8 kwi 14:20
Marcin..: do aniabb.
Jestem z tego totalną nogą więc mam pytanko skąd F(....)=0,15 po opuszczeniu F wyszło ci
x−76/19 = −1,04 co to jest F czy to jakaś stała czy funkcja...
8 kwi 14:59
Marcin..: do aniabb.
do wzorów 2 i3 chodzi o gęstość prawdopodobieństw i dystrybuanta,
czy wykresy da rade zrobić w exelu czy w matcadzie którego wogóle nnieznam.
8 kwi 15:05
osebcio: Ponawiam pytanie, jak obliczyć tego typu zadanie

ja odczytać z tych tabel wartości

albo
jak to wrzucić do MathCada aby to wyszło ?
5 mar 13:09