całki
Izkaaa: proszę o rozwiązanie całki: x
2−5x/x
2+4dx
oraz
1−x/
√1−x2 dx
8 kwi 13:15
aniabb: proszę o używanie nawiasów albo U {licznik} {mianownik} do ułamków
8 kwi 13:18
Izkaaa: przepraszam, ale nie chciała mi się rozwinąć ta opcja jak robi sie ułamki.
8 kwi 13:22
8 kwi 13:23
Izkaaa: dziekuję tylko że problem tkwi w tym że ja nie wiem jak dojść do takiego wyniku
8 kwi 13:27
aniabb: podzielić ułamki i podstawić x=2t
| | 1 | |
i ∫ |
| dt= arctg(t) +C |
| | t2+1 | |
8 kwi 13:33
aniabb:
| x2−5x | | x2+4−5x−4 | | 5x+4 | | 5 | 2x | | 4 | |
| = |
| = 1− |
| = 1 − |
|
| + |
| |
| x2+4 | | x2+4 | | x2+4 | | 2 | x2+4 | | x2+4 | |
z pierwszego x z drogiego logarytm z trzeciego arc tg
8 kwi 13:39