twierdzenia graniczne itd
kurczak: Jakie jest prawdopobieństwo, że wśród 200 osoób znajdzie się co najmniej 3 mańkutów, jeśli
przeciętnie co setna osoba jest mańkutem?
Sprawa wygląda tak,ze zadanko mi wyszło z tw. Moivere'a Laplace'a zgodnie z
odpowiedzią(0,2389). Jednakże niepokoi mnie fakt, iż korzystając z prawa małych liczb
otrzymuję inny wynik

liczę w ten sposób:
P(X≥3)= 1−P(X<3)=1−[P(X=0)+ P(X=1) + P(X=2)]
λ=2 ii z tych obliczeń wychodzi mi:
1− 5e
−2.. w odpowiedziach jest 1−e
−2... aczkolwiek jak ten wynik wklepuje na
kalkulatorze, to jest odmienny od tego 0,2389/wychodzi 0,8647/
mógłby ktoś mnie oświecić co jest nie tak? niby mam dobry wynik z tw. Moiviera Laplace'a,ale
nie rozumiem, czemu inny wynik z prawa małych liczb,a chyba powinien być taki sam