ostrosłup
duo: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa jest równe
24, a kąt płaski ściany bocznej przy podstawie ma miarę α i tgα=2. Wyznacz cosinus kąta
nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
8 kwi 12:18
aniabb: cosβ=√3/6
8 kwi 12:23
duo: Ale jak do tego dojść Aniu?
8 kwi 12:27
aniabb:

x*2x=24 x=2
√3
h=x
√3=6
1/3h=2
8 kwi 12:28
aniabb: ten pierwszy trójkąt to ściana boczna
8 kwi 12:49
duo: Dziękuję Aniu.
8 kwi 13:01
duo:
Czy nie powinno być 3*x*2x=24?
8 kwi 13:22
aniabb: powinno być ..dlatego takie brzydkie mi wychodziły
8 kwi 13:25