matematykaszkolna.pl
naszkicuj wykresy funkcji marrbo: mam problem z takim zadaniem Naszkicuj wykresy funkcji f(x) oraz g(x) i podaj ich zbiory wartości. f(x)=(x3−7x+6)/(x2−3x+2) g(x)=( |f(x)| )/ f(x)
8 kwi 11:33
aniabb: rysunekpo podzieleniu f(x) = x+3 niebieska D: x∊R/{1,2} g(x) zielona
8 kwi 11:42
Krzysiek: Dzien dobry Aniu emotka. Skoro juz jestesmy przy tym zadaniu to mam do Ciebie prosbe . Otoz chcialbym zebys to zadanie rozwiazala tez algebraicznie bo czasami tego nie czaje . mamy tu do wyznaczenia zbior wartosci dla przykladu funkcji f(x) Wiem z ejest to funkcja wymierna zeby wyznaczyc zbior wartosci takiej funkcji (nie pamietm czy TY czy MIla) pisala
 W(x) 
zeby napisac takie rownanie

=s gdzie s jest dowolna liczba rzeczywista . I teraz
 V(x) 
jak wyznaczyc z tego ten zbior wartosci . Co do wykresu to weim ze nalezy podzielic wielomiany Teraz tez algebaicznie funkcja g(x) =(|f(x)|)/f(x) to moim skromnym zdaniem funkcja g(x)
 |x3−7x+6| x3−7x+6 
bedzie miala postac g(x)=

:

to bedzie tak
 |x2−3x+2| x2−3x+2 
 |x3−7x+6| x2−3x+2 
g(x)=

*

−− prosze Cie teraz napisac co dalej z
 |x2−3x+2| x3−7x+6 
tym zrobic zeby wyznaczyc zbior wartosci tej funkcji tak jak w poleceniu. Dziekuje za odpowiedz . PS. Jesli teraz nie masz czasu to prosze odpisac pozniej (jesli bedziesz miala oczywiscie ochote ) bo ja i tak wroce dopiero o 23 z pracy . Pozdrawiam emotka
8 kwi 13:31
aniabb: zapomniałam dziedzinę do zielonej D:x∊R/{−3,1,2}
8 kwi 13:43
aniabb: ZW g(x) to 1 jak f(x)>0 i −1 jak f(x)<0 niezaleznie od f(x) więc nie ma co się bawić w inne rozpisywanie chyba ze samą definicję modułu |f(x)|=f(x) gdy f(x)≥0 i −f(x) gdy f(x)<0 i się skraca
8 kwi 13:46
aniabb: zbiór wartości to zazwyczaj po prostu z y=f(x) wyliczamy x=f(y) i wyznaczamy tego dziedzinę i to jest ZW f(x)
8 kwi 13:48
aniabb: miało być x=h(y) bo to wychodzi zazwyczaj zdecydowanie inna funkcja
8 kwi 14:00
Krzysiek: Dziekuje za cenne uwagi emotka.
8 kwi 23:09