Wykaż, że ciąg jest ograniczony z dołu.
wajdzik: Wykaż, że ciąg jest ograniczony z dołu.
Ostatnie trzy przykłady jeśli chodzi o to zadanie.
a
n=n
2+3n−2
a
n+1=(n+1)
2+3(n+1)−2=n
2+2n+1+3n+3−2=n
2+5n+2
a
n+1−a
n=n
2+5n+2−(n
2+3n−2)=2n+4=2(n+2),gdzie n∊N
+
Ciąg rosnący,ograniczony z dołu przez liczbę 2 i każdą mniejszą.
Kolejny przykład:
5n+3≤5n+n n+1>n
Ciąg rosnący,ograniczony z dołu przez liczbę 6 oraz każdą mniejszą.
Ostatni przykład:
a
n=n
3
a
n+1=(n+1)
3=n
3+3n
2+3n+1
a
n+1−a
n=n
3+3n
2+3n+1−n
3=3n
2+3n+1,gdzie n∊N
+
Ciąg rosnący,ograniczony z dołui przez liczbę 1 oraz każdą mniejszą.
Czy wszystko się zgadza?
8 kwi 11:18
aniabb: w drugim kresem dolnym jest 4
8 kwi 11:23
8 kwi 11:26
aniabb: no i wyjaśnienie dla mnie jakies dziwne .. czemu nie zrobileś jak zawsze an+1−an ?
8 kwi 11:27
8 kwi 11:29
aniabb: ale masz udowodnić ze rosnący i szukasz kresu dolnego
8 kwi 11:32
wajdzik: ok
8 kwi 11:33
aniabb: więc początek jak tam... a teraz znalazłeś jedno z ograniczeń górnych ale kresem jest 5
8 kwi 11:35