Wykaż, że podany ciąg jest ograniczony z dołu.
wajdzik: Wykaż, że podany ciąg jest ograniczony z dołu.
an=7n
an+1=7n+1=7n+7
an+1−an=7n+7−7n=7
ciąg rosnący,ograniczony z dołu przez liczbę 7 i każdą mniejszą liczbę.
Kolejny przykład:
an=2n2+5
an+1=2(n+1)2=2n2+4n+7
an+1−an=2n2+4n+7−(2n2+5)=4n+2=2(2n+1),gdy n∊N+
Ciąg rosnący,ograniczony z dołu przez liczbę 7 i każdą mniejszą liczbę.
Czy wszystko się zgadza?
8 kwi 10:51
wredulus_pospolitus:
tak
8 kwi 10:57
aniabb: 7n+1=7n*7
8 kwi 10:57
wajdzik: Aniu, dzięki. Taki mały błąd a jednak duży.
8 kwi 10:58