Wzory skróconewgo mnożenia??
Kajka: Wzory skróconego mnożenia


Witam. Mam taki dylemat głupi bo głupi ale mam. ;\ otóż jestem na etapie liczenie ekstremum ,
monotoniczności punktow przegiecia , wypuklosci. I jak juz obliczylam te ekstremum to musze
obliczyc jego wartosc czy podstawiam do wzoru f(x) iii mam taki przykład ze :
x1=2−
√3
x2=2+
√3
Zaś funkcja wygląda tak:
| | x−2 | |
I jak podstawie w mianowniku za "x" x1 to wyjdzie mi tak |
| |
| | (2+√3)2−1 | |
I moje pytanie czy z tym wyrażeniu (2+
√3)
2 mam zastosować wzór: a
2+2ab+b
2 ?
8 kwi 09:41
ICSP:
8 kwi 09:42
Kajka: I tak samo by było w każdym innym przypadku gdybym miała ekstremum w postaci (a(+−)b)
2 i
potrzebowałabym podstawić do wzoru funkcji
8 kwi 09:44
ICSP:
8 kwi 09:45
Kajka: Okeej. Dziękuję
8 kwi 09:45
Kajka: A teraz pytanie z innej troche beczki.
Mam funkcję taką f(x)= |1+x2| ii co musze najpierw zrobić zeby liczyc ekstremum ? Mam sie
pozbyć tej glupiej wartosci bezwzglednej?
8 kwi 09:48
Kajka: Czyli D∊R\ {−1,1} ? I liczę sobie o tak I pochodną?
8 kwi 09:49
ICSP: Jeżeli potrafisz policzyć pochodną to możesz próbować

Dziedzina do pierwszego przykładu rozumiem ?
8 kwi 09:53
ICSP: w ogóle to co ja pisze

|x
2+1| = x
2 + 1
można opuścić bo przecież :
∀ x
2 + 1 > 0
x∊R
8 kwi 09:57
Kajka: no wlasnie czyli pochodna I rzędu bedzie y'= 2x?
8 kwi 10:29
aniabb: tak
8 kwi 10:32