Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego.
Marta: Podstawą graniastosłupa prawidłowego jest trójkąt równoboczny o Pp=4 √3
Przekątna ściany bocznej tworzy z sąsiednią ścianą boczną kąt 30st. Oblicz objętość
graniastosłupa.
Z góry dziękuję za pomoc.
8 kwi 01:36
kylo1303: https://matematykaszkolna.pl/strona/2592.html − zadanie podobne, masz tam zaznaczony kąt
Do tego łatwo policzyć krawedz podstawy oraz jej wysokość.
Mając kąt i jeden z boków w trójkącie prostokątnym powinnaś z łatwością dać radę policzyć
wysokość graniastosłupa
8 kwi 01:40
Marta: Szczerze mówiąc to nie za wiele mi to pomogło. Zupełnie nie daję sobie rady ze stereometrią...
8 kwi 01:55
kylo1303: No to od początku, policzmy to co możemy bez dużej wiedzy:
Wzór na pole trójkąta równobocznego to
| | a2√3 | |
P= |
| = 4√3 → a2=16 czyli a=4
|
| | 4 | |
| | 4√3 | |
Wysokość podstawy wynosi więc h= |
| =2√3
|
| | 2 | |
Rysunek jest na stronie, do której link podałem wyżej, zobacz, przerysuj do zeszytu. To jak sie
wyznacza odpowiednie kąty powinno być na lekcji. Ta "druga" kreska łaczy jeden z wierzcholkow
ze środkiem przeciwległego boku.
Zajmijmy się więc tym powstałym trójkątem, w którym mamy podany kąt 30
o oraz jeden z boków.
Trójkąt ten jest prostokątny.
Policze sobie przekątna sciany bocznej:
| | h | |
sin30o= |
| , gdzie h to wysokosc podstawy a d to przekatna
|
| | d | |
Mam przekatna sciany bocznej oraz krawedz podstawy. Zauwaz ze sciana boczna to prostokat, wiec
mamy kat prosty → kolejny trojkat prostokatny.
Z pitagorasa policzmy wysokosc graniastoslupa H :
H
2 + a
2 = d
2 gdzie H to wys. gran. ; a to krawedz podstawy
H
2= 48 − 16=32
H=4
√2
Czyli V=4
√3 * 4
√2=16
√6
8 kwi 02:05
Marta: Dziękuję bardzo za pomoc!
8 kwi 02:16