matematykaszkolna.pl
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego. Marta: Podstawą graniastosłupa prawidłowego jest trójkąt równoboczny o Pp=4 3 Przekątna ściany bocznej tworzy z sąsiednią ścianą boczną kąt 30st. Oblicz objętość graniastosłupa. Z góry dziękuję za pomoc.
8 kwi 01:36
kylo1303: https://matematykaszkolna.pl/strona/2592.html − zadanie podobne, masz tam zaznaczony kąt Do tego łatwo policzyć krawedz podstawy oraz jej wysokość. Mając kąt i jeden z boków w trójkącie prostokątnym powinnaś z łatwością dać radę policzyć wysokość graniastosłupa
8 kwi 01:40
Marta: Szczerze mówiąc to nie za wiele mi to pomogło. Zupełnie nie daję sobie rady ze stereometrią...
8 kwi 01:55
kylo1303: No to od początku, policzmy to co możemy bez dużej wiedzy: Wzór na pole trójkąta równobocznego to
 a23 
P=

= 43 → a2=16 czyli a=4
 4 
 43 
Wysokość podstawy wynosi więc h=

=23
 2 
Rysunek jest na stronie, do której link podałem wyżej, zobacz, przerysuj do zeszytu. To jak sie wyznacza odpowiednie kąty powinno być na lekcji. Ta "druga" kreska łaczy jeden z wierzcholkow ze środkiem przeciwległego boku. Zajmijmy się więc tym powstałym trójkątem, w którym mamy podany kąt 30o oraz jeden z boków. Trójkąt ten jest prostokątny. Policze sobie przekątna sciany bocznej:
 h 
sin30o=

, gdzie h to wysokosc podstawy a d to przekatna
 d 
 h 
d=

=23* 2=43
 sin30 
Mam przekatna sciany bocznej oraz krawedz podstawy. Zauwaz ze sciana boczna to prostokat, wiec mamy kat prosty → kolejny trojkat prostokatny. Z pitagorasa policzmy wysokosc graniastoslupa H : H2 + a2 = d2 gdzie H to wys. gran. ; a to krawedz podstawy H2= 48 − 16=32 H=42 Czyli V=43 * 42=166
8 kwi 02:05
Marta: Dziękuję bardzo za pomoc!
8 kwi 02:16