.
Matt: Prosiłbym o pomoc w wyznaczeniu całki niewymiernej:
od czego zacząć? starać się to jakoś uprościć czy zrobić podstawienie jakieś?
prosiłbym o wskazówki
8 kwi 00:28
Matt: up
8 kwi 01:35
Godzio:
Hmmm,
| | x − 2 | | 1 | | x − 2 − (x − 1) | |
(√ |
| )' = |
| * |
| = |
| | x − 1 | | 2√(x − 2)/(x − 1) | | (x − 1)2 | |
| | 1 | | x − 1 | | −1 | |
= |
| * √ |
| * |
| |
| | 2 | | x − 2 | | (x − 1)2 | |
więc odpowiedzią z Twojej całki jest:
8 kwi 01:47
kylo1303: A robiłeś to jakąś konkretną metodą, czy tak bardziej "dopasowanie do wyniku",
tzn szukałeś w głowie? Pytam tak tylko z ciekawości, nie musisz niczego rozpisywać xD
8 kwi 01:55
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
Na początku chciałem przez części (− |
| )' = |
| , ale niestety to nie |
| | x − 1 | | (x − 1)2 | |
poskutkowało, ale zauważyłem, że pochodna
√(x − 1)/(x − 2) dała praktycznie to co chcemy, a
dalej poszło
8 kwi 02:01
Matt: super, wielkie dzięki

mógłby ktoś jeszcze mi sprawdzić, czy zrobienie takich podstawień jest poprawne (chodzi mi
szczególnie o moment, gdy przy podstawieniach zamieniam pierwiastek na t − na czerwono)
proszę o wskazówki czy można w tym momencie podstawić sobie t, jeżeli nie, to jak to poprawinie
zapisać? wynik wychodzi mi dobry
8 kwi 09:57
Matt: coś z kolorem nie wyszło... na czerwono miały być dwie ostatnie linijki
8 kwi 09:58