prawdopodobieństwo geometryczne
kurczak: Wewnątrz danego odcinka o długoścu a obieramy losowo 2 punkty: jeden na lewo, a drugi na prawo
od środka odcinka. Jakie jest prawdopodobieństwo, że odległość między wybranymi punktami jest
mniejsza niż 13a?
Z góry dzięki!
8 kwi 00:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwszy punkt musi być dalej niż 1/3 odcinka ... czyli dany punkt znajduje się w odpowiednim
| | 1 | | 1 | |
położeniu z pr. |
| (ponieważ Ω dla odcinka wynosi |
| ), drugi punkt musi się |
| | 3 | | 2 | |
znajdować po prawej stronie od środka odcinka i nie dalej jak 1/3 długości od pierwszego
| | 1 | |
punktu ... średni przedział w jakim może się on znaleźć wynosi |
| całej długości odcinka |
| | 6 | |
stąd:
Uwaga
Ω została zbudowana tak jak nakazuje zadanie...pierwszy punkt ma dostępne pół długości odcinka
| | | | 1 | |
...drugi ma także dostępne pół długości odcinka...dlatego mamy |
| = |
| |
| | | | 3 | |
8 kwi 01:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
oojjj źle zrobiłem
| | 1 | |
pierwszy punkt dalej niż |
| |
| | 6 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
więc P(A) = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
8 kwi 01:09
kurczak: szczerze.. dalej niewiele z tego ogarniam.. np skąd się to
23 wzięło.. i
13 ii
dlaczego pierwszy musi być dalej niż{1}{6}, a drugi nie dalej niż
13 ?
8 kwi 20:24