ostrosłup czworokątny o wszystkich krawędziach równej długości ma wysokość które
Bezem: Ostrosłup czworokątny o wszystkich krawędziach równej długości ma wysokość której długość jest:
A. Krótsza od połowy długości krawędzi
B. Dłuższa od połowy długości przekątnej krawędzi
C. Równa połowie długości przekątnej podstawy
D. Równa długości wysokości ściany bocznej.
Z góry dziękuję za pomoc. Jeśli można prosić to wraz z obliczeniami.
7 kwi 23:49
Bezem: Ponawiam prośbę

Mam wzór:
H
2 = a
2 −(
12 a
√2)
2
Tylko nie mogę go wyprowadzić tak, aby wynik dobry był. Bo chyba musi wyjść
a√22
8 kwi 00:39
Bezem: Chodziło o wynik h= a√22
8 kwi 00:39
Eta:
| | a | | 3a2 | | a2 | |
H2= hb2−( |
| )2= |
| − |
| =..... |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
8 kwi 00:48
Bezem: Dzięki Ci ma wybawicielko!
8 kwi 01:02