zad 1
Liczba (tg2 40 +1 )* cos2 40 jest równa?
zad 2
Do wykresu funkcji f(x) = 15/x należy punkt :
A) (−√5, − 3√15 ) B (−√5, −5√3) C ( −√5, −3√5 ) D) (−√5, −√3 )
Proszę o wytłumaczenie
zad 3
jeżeli a = √2 + √5 to wartość wyrażenia a2 −2/a + √2 jest równa?
zad 4
Wyrażenie x2−2x+1/x2−1 gdzie x nalezy R−{−1,1} można zapisać w postaci :
A) −2x−1 B)2x−1 C) x−1/x+1 D) −x+1/x−1
Dlaczego tak?
| sin2 (4) | ||
=( | +1)*cos2(4)= | |
| cos2(4) |
| sin2(4)+cos2(4) | ||
= | *cos2(4)=1 | |
| cos2(4) |
| 15 | 15√5 | 15√5 | ||||
f(−√5)= | =− | =− | =−3√5 | |||
| −√5 | √5*√5 | 5 |
| a2−2 | (a−√2)*(a+√2) | |||
3) | = | =a−√2 | ||
| a+√2 | a+√2 |
| x2−2x+1 | ||
3) | = wzór skróconego mnożenia (a−b)2=a2−2ab+b2 | |
| x2−1 |
| (x−1)2 | x−1 | |||
= | = | |||
| (x−1)*(x+1) | x+1 |
| sin24o | ||
1/ ( | +1)*cos24o= sin24o+cos24o=1 | |
| cos24o |