Prosze pomozcie
Bobi: Długość trzech krawędzi prostopadłośćianu wychodzacych z tego samego wierzchołka tworzą ciąg
geometryczny. Przekątna prostopadłościanu ma długość √84 cm, a jego objętość jest równa 64
cm3. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego prosstopadłościanu
7 kwi 23:39
irena_1:
a, b=aq, c=aq
2 − długość krawędzi
a
2+(aq)
2+(aq
2)
2=(
√84)
2
a*aq*aq
2=64
a
3q
3=64
aq=4
b=4cm
c=4q
16q
4+16q
2+16=84q
2
16q
4−68q
2+16=0
4q
4−17q
2+4=0
Δ=289−64=225
| | 17−15 | | 1 | | 17+15 | |
q2= |
| = |
| lub q2= |
| =4 |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
2cm, 4cm, 8cm − długości krawędzi
P=2(2*4+2*8+4*8)=2*56=112cm
2
7 kwi 23:55
Eta:

a,b,c >0
a,c,b −− tworzą ciąg geometryczny to c
2=a*b
V= a*b*c = 64 ⇒ c
2*c=64 ⇒ c
3=64 ⇒ c= 4
d
2= a
2+b
2+c
2=84 ⇒ a
2+b
2= 68 i c
2= a*b=16
Rozwiązując układ równań
(*) a
2+b
2=68
(**) a*b=16 /*2 ⇒ 2ab= 32
(*) (a+b)
2−2ab= 68 ⇒ (a+b)
2= 68+32=100 ⇒ a+b=10
a+b=10
a
2+b
2=68 a=2 b= 8 lub a=8 b=2
P=2ab+2ac+2bc= ...... = 112
8 kwi 00:13
Bobi: Ja mam jeszcze takie pytanko z jakich wzorów wzieły sie te wzzory
a2+(aq)2+(aq2)2=(√84)2
a*aq*aq2=64
10 kwi 23:54
Bobi: wzielo sie to z wzoru
an=a1*qn−1
10 kwi 23:57
Eta:
d=
√a2+b2+c2 −−− długość przekątnej prostopadłościanu
to d
2=a
2+b
2+c
2
10 kwi 23:57
Bobi: aha
Dzieki
11 kwi 00:01
Bobi: | | 1 | |
ja mam pytanie jeszcze jakzostało obl te q= |
| oraz q=2 bo ja to liczyłem i wyszłom mi |
| | 2 | |
11 kwi 00:11