wielomiany
Bezem: Wielomiany P(x) = (x2 −2)2 i W(x) = x4 −2ax3 +(b −3)x2 +4 są równe dla:
A. a=0 b=0
B. a=0 b=3
C. a=4 b=3
D. a=0 b= −1
Jeśli mogę prosić, to wraz z obliczeniami. Z góry dziękuję za pomoc
7 kwi 23:32
Dziabong: Używasz wzoru skróconego mnożenia przy P(x), czyli
P(x)=x4−4x2+4. Aby wielomiany były równe przy danych x muszą mieć te same współczynniki. Jak
widzimy. W wielomianie P(x) nie mamy x3 więc aby W(x) był równy współczynnik a musi się
równać 0 aby się wyzerował. Przy x2 w P(x) mamy −4, a w W(x) b−3 co oznacza, że b−3= −4 ⇒ b=
−1.
Wszystkie inne współczynniki się zgadzają czyli odpowiedź D.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem
7 kwi 23:41
7 kwi 23:42
Bezem: Jak w P(x) wyszło x4 −4x2 +4
Mi ciągle wychodzi x4 +4x2 +4
7 kwi 23:55
Bezem: P(x)= (x2 −2)2 = x4 −2*(−2)*x2 +4
Coś źle tu robię?
7 kwi 23:56
Bezem: Nevermind. Nie myślę.
7 kwi 23:57