Ciąg arytmetyczny
Robert: Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 0. Suma 13 wyrazów tego ciągu ma wartość?. Jak to
wyliczyć?
Liczyłem ze wzoru na sumę ciągu arytm. a wcześniej z równania a7=a1+6r wyliczyłem r i
podstawiłem do wzoru na sumę.
Obliczając sumę wychodzi mi 26a1
7 kwi 23:23
irena_1:
a
7=0
a
1=a
7−6r=0−6r=−6r
a
13=a
7+6r=0+6r=6r
7 kwi 23:24
Eta:
| | a1+a13 | | 2a1+12r | |
S13= |
| *13= |
| *13=(a1+6r)*13= a7*13= 0 |
| | 2 | | 2 | |
7 kwi 23:26
Robert: dzięki!
Na mnie już chyba pora.
7 kwi 23:28
Eta:
7 kwi 23:29