Wykres funkcji
jarek: PILNE!
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania, bo jakoś nie mogę sobie z nim poradzić sam

Do wykresu funkcji f(x)= a/x należy punkt A(−2,8) Oblicz wartość współczynnika a oraz sprawdź
czy
punkt B (
√3−
√19 ,
√3+
√19 ) należy do wykresu funkcji f.
7 kwi 23:04
Basia:
podstaw x= −2 i y=f(x) = 8 i wylicz a
napisz wzór już bez parametru
podstaw x=√3−√19 i wylicz y=f(x)
7 kwi 23:08
Aga: jeżeli punkt NALEŻY to musisz go podstawić, czyli:
8=a/−2
a=−16.
Teraz masz już wzór funkcji: f(x)=−16/x
więc do wzoru podstawiasz współrzędne B:
√3+
√19=−16/(
√3−
√19)
mnożymy przez mianownik:
(
√3+
√19)(
√3−
√19)=−16
ze wzoru skróconego mnożenia:
3−19=16
16=16 − czyli wszystko się zgadza, punkt należy do wykresu
7 kwi 23:09