geo - trójkąty
Mikuś: bardzo proszę o jak najszybsze rozwiązanie zadania, potrzebne mi na dzisiaj.
Dany jest trójkąt ABC w którym |AB| =|BC| oraz kąt ABC =3 BAC. półproste BK i BL dzielą kąt na
trzy równe części . Udowodnij że trójkąty BCL i BCK i BKA są równoramienne.
7 kwi 23:04
Basia: przecież Eta już Ci to rozwiązała
przeczytaj swój poprzedni post
7 kwi 23:06
Mikuś: no tak, teraz widze, nie wyświetlało mi się to wczesniej.
7 kwi 23:09
irena_1:

α+α+3α=180
0
5α=180
0
α=36
0
β=180
0−2*36
0=108
0
γ=180
0−108
0=72
0
7 kwi 23:13
Eta:
7 kwi 23:14