Prosze pomóżcie potrzebuje tego pilnie a niewiem jak sie za to zabrac mam wzory
Aro: Długość trzech krawędzi prostopadłośćianu wychodzacych z tego samego wierzchołka tworzą ciąg
geometryczny. Przekątna prostopadłościanu ma długość √84 cm, a jego przekątna jest równa 64
cm3. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego prosstopadłościanu
7 kwi 22:47
Basia:
krawędzie: a, aq, aq
2
√a2 + (aq)2 + (aq2)2 =
√84
a*aq*aq
2 = 64
a
2 + a
2q
2 + a
2q
4 = 84
a
3q
3 = 64
(aq)
3 = 64
aq = 4
| | 16 | | 44 | |
a2 + a2* |
| + a2* |
| = 84 |
| | a2 | | a4 | |
| | 44 | |
a2 + 16 + |
| − 84 = 0 /*a2 |
| | a2 | |
a
4 − 68a
2 + 4
4 = 0
Δ itd.
7 kwi 22:57
Aro:
7 kwi 22:59
Aro: Baśka jesteś wielka Dziekuje
7 kwi 23:00