Równanie liniowie z pierwiastkami
Bart: (x−1)√11 + x = −2(x+1) − 1
Dochodzę w rozwiązaniu do pewnego momentu i dalej nie wiem co robić. Prosiłbym o dokładne
rozpisanie działania krok po kroku. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
7 kwi 22:47
irena_1:
x√11−√11+x=−2x−2−1
x√11+3x=√11−3
x(√11+3)=√11−3
x(11−9)=(√11−3})(√11−3)
2x=11−6√11+9
2x=20−6√11
x=10−3√11
7 kwi 23:17
Bart: Serdecznie dziękuję!
7 kwi 23:19
Aga: a więc:
wszystko przenosisz na lewą stronę i wyłączasz przed nawias (x+1):
(x+1)(2+
√11)+(x+1)=0
teraz, jak widzisz, znowu ta się wyłączyć (x+1):
(x+1)[(2+
√11)+1]=0
(x+1)(3+
√11)=0
no a z tego, to już nie jest trudno zauważyć, że:
x=−1
7 kwi 23:19
Aga: dobra, sorki, źle przepisałam przykład + zamiast − xD
7 kwi 23:22