PILNE!!
martyna: Mam problem z pewnymi zadaniami, pilnie proszę o pomoc...
1) Dla pewnego kąta α ostrego zachodzi równość 3sinα / 2cosα = 2/3. Wobec tego tangens kąta α
jest równy?
2) Jeśli przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości √2 i √6, to miara najmniejszego
kąta tego trójkąta jest mniejsza od 33 stopni. ( tu potrzebne tylko rozwiązanie bo odpowiedź
już znam )
| | x | |
3) Wartość wyrażenia |
| −2 dla każdej liczby rzeczywistej x≠1 jest równa... |
| | x−1 | |
7 kwi 22:24
Agia: 1) odpowiedź to 1, jeżeli sin/cos=tg, to 3/2tg=2/3 dzielą obustronnie przez 3/2 wychodzi jak
nic tg = 1
7 kwi 22:44
Basia:
ad.1
co dostaniesz ?
ad.2
najmniejszy kąt leży naprzeciw najkrótszego bolu
| | √2 | | 1 | | √3 | |
tgα = |
| = √2/6 = √1/3 = |
| = |
| ⇒ |
| | √6 | | √3 | | 3 | |
α = 30
o < 33
o
ad.3
| x−1+1 | | 1 | | 1 | |
| − 2 = 1+ |
| − 2 = |
| − 1 |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
i nic więcej jak sądzę
7 kwi 22:45
Basia:
(23)/(32) = 23*23
i żadne 1 z tego nie wyjdzie
7 kwi 22:46
martyna: | | 4 | |
Właśnie nie będzie 1, ponieważ w odpowiedziach podali mi że wyjdzie |
| |
| | 9 | |
7 kwi 22:47
Basia:
a ile to jest 23*23 ?
7 kwi 22:48
martyna: Basia! Dziękuję! ♥
7 kwi 22:48
martyna: A jeszcze to? Liczba log3sin60stopni − log3cos60stopni wynosi? Powinno wyjść −1, a mi wciąż
jakieś z pierwiastkiem wychodzi...
7 kwi 22:54