równanie okręgu (wychodzą mi złe wyniki ;/)
bartek: dane są punkty a=(−1,−1) i B(3,1)napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty a i b
wiedząc ze jego środek należy do prostej o rownaniu 3x−y+12=0
obliczenia
prosta (0,12) oraz (−4,0)
niby środek (2,−6) ale przecież to nie realne
7 kwi 22:08
wredulus_pospolitus:
środek okręgu

przecież ten punkt do tej prostej nie należy nawet
7 kwi 22:10
bartek: (−2,6)
czyli
(x+2)+(y−6)=49 ?
7 kwi 22:16
Mila:

A=(−1,−1) i B(3,1)
3x−y+12=0
k: y=3x+12
S=(x,y) i S∊k
|SA|=|SB|⇔
S(x,3x+12)
√(x+1)2+(3x+12+1)2=
√(x−3)2+(3x+12−1)2
√(x+1)2+(3x+13)2=
√(x−3)2+(3x+11)2
(x+1)
2+(3x+13)
2=(x−3)
2+(3x+11)
2
x=−2
y=6
r
2=1
2+7
2=50
(x+2)
2+(y−6)
2=50
7 kwi 22:48