Geometria analityczna (kiełbasa)
Gobi: Punkt c=(1,−3) jest wierzchołkiem trojkata równobocznego abc, zas s=(3,−1) jest środkiem okregu
wpisanego w ten trójkat . Wyznacz współrzedme a i b.
W równoramiennym trojkacie prostokatnym pkt A=(3,1) jest wierzchołkiem kata
ostrego.Przeciwległa do niego przyprostokątna zawiera sie w prostej o równaniu x−y+1=0.
Napisz równania prostych zwierajace pozostałe boki trojkata
7 kwi 22:04
Basia:
ad.1
D − środek odc.AB
SD→ = 12CS→
z tego wyznaczysz współrzędne punktu D
r = SC
policz napisz
1. równanie okręgu
2. równanie prostej pr.AB (prostopadła do SD→ albo do SC→ albo do CD→ i D∊pr.AB)
3. znajdź ich punkty wspólne
ad.2
1. piszesz równanie prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez A
2. szukasz ich punktu wspólnego (to C wierzchołek kąta prostego)
3. liczysz AC
4. na danej prostej szukasz B takiego, że CB = CA
będą dwa rozwiązania
7 kwi 22:19