całka nieoznaczona
Kornelia: Jak rozwiązać tą całkę nieoznaczoną?
∫(3x3+2x2−x−1)/(√x2−4x+3)dx
7 kwi 22:00
wredulus_pospolitus:
krótko i na temat ... przez części się bawisz
7 kwi 22:02
Mila: Metoda współczynników nieoznaczonych.
7 kwi 22:30
Mila:
| | 3x3+2x2−x−1 | |
∫ |
| dx= przewidujemy, że rozwiązanie ma postać: |
| | √x2−4x+3 | |
| | A | |
=(ax2+bx+c)*√x2−4x+3+∫ |
| dx aby wyznaczyć współczynniki: a, b, c, A |
| | √x2−4x+3 | |
różniczkujemy obie strony i otrzymujemy:
| | 2x−4 | | A | |
=(2ax+b)*√x2−4x+3+(ax2+bx+c)* |
| + |
| mnożymy obie strony |
| | 2√x2−4x+3 | | √x2−4x+3 | |
przez mianownik:
3x
3+2x
2−x−1=(2ax+b)*(x
2−4x+3)+(ax
2+bx+c)*(x−2)+A
po uporządkowaniu otrzymujemy
3a=3
−10a+2b=2
6a−6b+c=−1
3b−2c+A=−1
stąd: a=1, b=6, c=29, A=39
Mamy :
| | 3x3+2x2−x−1 | | dx | |
∫ |
| dx=(x2+6x+29)√x2−4x+3+39∫ |
| |
| | √x2−4x+3 | | √x2−4x+3 | |
ostatnia całka : dokończ
8 kwi 16:48
Kornelia: Dziękuję bardzo

Właśnie z odpowiednim rozłożeniem mam największy problem i teraz muszę zrozumieć jak i dlaczego
tak to poprzekształcałaś.
8 kwi 17:28
Mila: Jestem, możesz zadawać pytania.
8 kwi 18:22
Kornelia: Chodzi mi o sam sposób rozłożenia. Muszę przyznać, że jestem po pierwszych zajęciach z całek i
wielu rzeczy jeszcze nie widzę tak od razu i nie znam większości sposobów rozkładania całek.
Na zajęciach miałam tylko coś takiego, że nie braliśmy całki jako takiej tylko wyrażenie, które
sie całkuje i je przyrównywaliśmy do A/funkcja liniowa lub kwadratowa+ B/funkcja liniowa lub
kwadratowa.
(ax2+bx+c)*√x2−4x+3− dlaczego tutaj pojawia się pochodna z mnożenia f. przez stałą?
8 kwi 18:43
Mila: Jeśli to początkowe zajęcia, to nie wiem co prowadzący chciał przez takie zadanie osiągnąć.To
po prostu taka jest metoda. Poczytaj w Krysickim, albo Skoczylasie.
Zacznij rozwiązywać proste całki.
Metoda stopniowania trudności obowiązuje na każdym etapie edukacji, inaczej więcej jest szkody
i straty czasu.
8 kwi 19:02
Kornelia: Dzięki już to mniej więcej rozumiem
8 kwi 19:31
Kornelia: Dzięki już to mniej więcej rozumiem
8 kwi 19:35
Mila:
8 kwi 21:47