p
sinus: W urnie są 4 kule białe i 5 kul czarnych. Losujemy kolejno dwie kule bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo ze za drugim razem wylosujemy kulę białą jeżeli za pierwszym razem
wylosowaliśmy kulę białą.
Pod tym linkiem znajduje sie rozwiązanie zaproponowane przez ksiązke ale nie rozumiem tego skad
sie bierze
B = V
14*V
18 nie powinno być zamiast ósemki dziewiątki i z tym
AnB tez mam problem dlaczego tak
umiałby ktoś mi to wyjaśnić?
http://www17.speedyshare.com/3r36u/download/IMAG0625.jpg
Mila:

Spróbuję inaczej Ci Wytłumaczyć.
B
1− wylosowano białą kulę za pierwszym razem( za drugim cokolwiek)− zielone gałązki
| | 4 | | 3 | | 4 | | 5 | | 32 | |
|B1|= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 9 | | 8 | | 9 | | 8 | | 72 | |
B
2 − wylosowano białą kulę za drugim razem
B
1∩B
2 wylosowano białą kulę za pierwszym i za drugim razem−czerwona gałązka
| | 4 | | 3 | | 12 | |
|B1∩B2 | = |
| * |
| = |
| |
| | 9 | | 8 | | 72 | |
| | 12 | | 32 | | 12 | | 72 | | 12 | | 3 | |
P(B2/B1)= |
| : |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 72 | | 72 | | 72 | | 32 | | 32 | | 8 | |