Funkcje wielu zmiennych
Rav: w podręczniku jest napisana pochodna takiej funkcji: u=abv
w taki sposób
u'=av'bvlnb
mógłby mi ktoś to wytłumaczyć, jak to się stało że to tak jest?
wiem, że skorzystali ze wzoru na pochodną stała do x, ale nie rozumiem skąd się wzięło to v'
7 kwi 21:55
Rav: dobra już wiem, i moje pytanie to też bezsensu bo za mało danych podałem

Wybaczcie
7 kwi 22:06
wredulus_pospolitus:
a co tutaj jest zmienną

a co stałą
7 kwi 22:08
wredulus_pospolitus:
(a*bv(x))' = a*(bv(x)*ln b)*(pochodna wnętrza ... czyli v'(x))
7 kwi 22:09
Rav: dzięki, a tutaj:
mamy funkcję:
u=y2(5y−2z)xz
gdzie: 5y−2z>0
funkcja u jest względem y typu: u=vwa
policzyłem pochodną tak:
u'=a(vw)a−1(vw)'
u'=a(vw)a−1(v'w+vw')
a w podręczniku jest tak:
u'=wa−1(v'w+avw')
i nie rozumiem czemu tak jest.
7 kwi 22:32