ostroslup
julii: Wysokosc ostroslpa prawidlowego czworokatnego jest 4 razy dluzsza od krawedzi jego
podstawy.Sciana boczna tego ostroslupa jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem α
takim ,ze:
A.cosα=2
√65/65
B.sinα= 2
√65/65
C.cosα=
√65/65
D. sinα=
√65/65
Prosze o wytlumaczenie
7 kwi 21:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
rysunek

zrobiony
7 kwi 21:47
julii:

tak mam
7 kwi 21:57
wredulus_pospolitus:
i teraz ... jeżeli podstawa tego trójkąta ma dlugość 'a' ... to ile wynosi wysokość tego
ostrosłupa

i z tw. pitagorasa ... ile wynosić będzie przeciwprostokątna
7 kwi 21:59
julii: no wysokosc to bedzie 4a
7 kwi 22:04
wredulus_pospolitus:
na pewno

;>
7 kwi 22:05
julii: a ile?
7 kwi 22:07
wredulus_pospolitus:
jeżeli a to podstawa trojkąta ... to bok podstawy to 2a ... czyli wyskość to 4*2a = 8a
7 kwi 22:12
julii: ?
7 kwi 22:16
julii: aha no ok wiem juz dlaczego tak

zle sobie oznaczylam bo dalam ze a to jest bok czworokata
7 kwi 22:18