całka oznaczona
jok:

Oblicz pole od 0 do 2π funkcji f(x) =
√1−cosx
Po policzeniu ekstremów funkcji wychodzi mi, że peak jest =π oraz są dwa miejsca zerowe 0 oraz
2π,czyli dodaje do siebie 2 pola [0 ; pi]
− [pi;0] = 2 pola od 0 do π CO WIDAĆ NA
RYSUNKU.
Liczę całkę
| | √1−t | | 1 | |
∫√1−cosxdx = ** = ∫ |
|  OD 0 DO 2  = ∫ |
| |
| | √1−t*√2−t | | √2−t | |
**
t=cosx
dt = −sinx
granice całkowania:
x 0 π
t 0 2
7 kwi 21:37
jok: niechcąco wcisnąłem wyślij, zaraz dokoncze
7 kwi 21:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
skąd '2' w granicy calkowania

skąd taki wynik całki

co się stalo z dt = −sinx dx
7 kwi 21:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
napisz mi może jaki wynik Ci wyszedł
7 kwi 21:41
jok: | | 1 | |
−∫ |
| dt= ** = 2 √u w granicach  OD 2 DO 0  =− 2√2 * 2 (bo pola) = − |
| | 2−t | |
4√2. Wynik jest to 4
√2, gdzieś zgubilem znak?
**
u=2−t
du=−dt
t 0 2
u 2 0
**
7 kwi 21:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
wynik dobry
7 kwi 21:44
jok: aha, to teraz już się wszystko zgadza, dzieki, z tymi dt wiem że ważne
7 kwi 21:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale granice całkowania
x 0 π
t 1 0
przy takim podstawieniu
7 kwi 21:45
jok: | | 1 | |
− |
| dt  od 1 do 0  = **= 2 √u  od 1 do 2  = 2*(2 √2 − 2}  WWTF  |
| | √2−t | |
**
u=2−t
du=−dt
t 1 0
u 1 2
**
7 kwi 21:54
jok: t=cosx
dt= −sinx dx
sinx = √[1−t]*[2−t]
7 kwi 21:56
jok: co jest źle?
7 kwi 22:06
jok: już wiem gdzie, gdybym rozpisal sobie to normalnie (zamaist 2 razy pola) to mam 2
√2 − 2 +2 −
2
√2
7 kwi 22:12
jok: po prostu 4√2 wychodzi: D WEEEE
7 kwi 22:13