matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Michał:
Cześć
Ile wynosi całka z 1/sin2x
Wiem, że dla Was to banał, ale ja nie mam pojęcia.
7 kwi 21:33
Basia:
1
1
cosx
= ∫
dx =
∫
dx
2sinxcosx
2
sinx*cos
2
x
i teraz podstawienie t = sinx dt = cosx dx cos
2
x = 1−t
2
1
dt
1
1
=
∫
=
∫
dt
2
t(1−t
2
)
2
t(t−1)(t+1)
no i rozkład na ułamki proste
7 kwi 21:55