matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki niewymierne
Kasia:
∫ x
√
x−5
dx Jak takie coś rozwiązać?
7 kwi 21:28
ICSP:
t =
√
x−5
7 kwi 21:29
kylo1303:
Albo przez części: f(x)=x g'(x)=
√
x−5
(x−5)
3/2
2
f(x)'=1 g(x)=
=
*(x−5)
3/2
3/2
3
przy czym miałem to dosyć dawno, więc trzeba sprawdzić
7 kwi 21:36