matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Daria:
Zapewne ta całka jest bardzo prosta ale nie umie jej rozwiązać. Czy ktoś mógłby pomóc? ∫(x−1)/(x
2
+x+1)dx
7 kwi 21:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
x−1
1
3
x+
−
2
2
=
=
x
2
+x+1
x
2
+x+1
1
2x+1
3
1
=
−
=
2
x
2
+x+1
2
x
2
+x+1
1
2x+1
3
1
=
−
=
2
x
2
+x+1
2
x
2
+2*0,5*x+ 1/4 + 3/4
1
2x+1
3
1
=
−
2
x
2
+x+1
2
(x+ 0,5)
2
+ 3/4
pierwsza −−− podstawienie
1
druga −−− przekształc jeszcze i doprowadź do postaci
s
2
+1
7 kwi 21:17
Daria:
dziękuję bardzo
7 kwi 21:31