Dwa kąty przy dłuższej podstawie trapezu mają miary \alpha i \beta. Oblicz miary
Torresowa: zad 1 Dwa kąty przy dłuższej podstawie trapezu mają miary \alpha i \beta. Oblicz miary
pozostałych kątów tego trapezu.
a) \alpha =300 , \beta=750
b) \alpha =600 , \beta=450
c) \alpha =800 , \beta =900
ODPOWIEDZI TO:a) 105 stopnni, 150 stopni b) 120, 135 c) 90,100 stopni
7 kwi 21:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
narysuj sobie trapez (dowolny ... czyli żaden prostokątny czy inny równoramienny)
7 kwi 21:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
przetnij go pionową kreską przez obie podstawy (krecha prostopadła do podstaw)
7 kwi 21:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
suma kątów trapezu po lewej stronie = sumie kątow trapeza po prawej stronie = 180o
skorzystaj z tego w swoim zadaniu
7 kwi 21:03
Torresowa: Boże jaka ja głupia xD
7 kwi 21:06
Torresowa: ale dzięki
7 kwi 21:07
Torresowa: ale to sie nie zgadza z odpowiedziami , bo 90st + 30 st = 120 st no a 180 − 120 = 60 st
i 90 + 75 = 165 a 180 − 165 = 15 . NIE KUMAM JEDNAK.
7 kwi 21:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
30 ze 150
75 ze 105 (jak idziemy z 'numerowanie' wierzchołków

)
analogicznie dalsze podpunkty
7 kwi 21:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
suma dwóch kątow po lewej stronie = 180o
skoro jedne ma 300 ... to ten drugi musi mieć 150
7 kwi 21:14
Torresowa: a dobra i tak nie kumAm , dobra tam przepisze tylko odp
7 kwi 21:15
Torresowa: no a kąt prosty ? ma przecież 90 .
7 kwi 21:15
Artur_z_miasta_Neptuna:

ale co ma kąt prosty

te kąty (odpowiednie kolory) po zsumowaniu mają dać 180
o
7 kwi 21:18
Torresowa: aaa no popatrz

a ja myślałam ze podziele sobie na mniejsze trójąty, i wtedy kąt prosty..
ale dzięki za poświecony czas

matma nigdy nie przestanie mnie zadziwiać ! pozdrawiam!
7 kwi 21:22