jak sie zabrać
feniks: W finale biegu na 1500 m startuje 12 zawodników, w tym trzech Polaków . Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) A − na podium stanie co najmniej jeden polak
b) B − na podium stanie dwóch Polaków
7 kwi 20:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) najłatwiej z przeciwnego −−− A' −−− żaden nie zajmie miejsca w top3
b) 2 miejsca Polacy ... 1 ktoś inny
7 kwi 20:57
feniks: kombinacje, tak ? superowo
7 kwi 21:00
feniks: #B=C32 * C91 czy drugi podpunkt będzie tak czy bez drugiego czynnika iloczynu ?
7 kwi 21:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybacz ... możesz tutaj mi napisać co chcesz ... ja i tak nie wiem czy dobrze −−− nigdy nie
potrafiłem wzorów z kombinatoryki ... pokaż mi liczby ... ułamek w prawdopodobieństwie ...
wtedy możemy pogadać.
co do #B niezapomnij, że miejsca są rozróżnialne na podium
7 kwi 21:22
feniks: | | | |
pierwsze co najmniej jeden polak w takim razie | = 220 to będzie omega |
| | |
moc A=220−84=136
P(A)=136/220
__________
B− 2 POL na podium
| | | | | | | |
moc B= | = 3 ,czy też moc B= | * | =27 ? |
| | | | |
7 kwi 21:33
feniks: jeżeli miejsca są rozróżnialne to czy mam jeszcze B pomnożyć x 2 i coś mam robić z A ?
7 kwi 21:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
wszystko zależy od tego jak omegę zbudujesz
7 kwi 21:38