proszę wszystkie matematyczne umysły o pomoc:
Jakub: W pudełku znajdują się klocki czerwone i zielone przy czym czerwonych jest 3 razy więcej niż
zielonych. Wyciągamy losowo 2 klocki, wiedząc, że wylosowanie 2 klocków czerwonych jest
| | 11 | |
równe |
| wyznacz liczbę klocków zielonych w tym pudełku. |
| | 20 | |
7 kwi 20:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
na starcie masz 3/4 kloców to czerwone
A − wylosowanie dwa razy czerwonego klocka
n −−− liczba
zielonych klocków
| | 3 | | 3n−1 | | 11 | |
P(A) = |
| * |
| = |
| <−−− wyznacz z tego 'n' |
| | 4 | | 4n−1 | | 20 | |
7 kwi 20:55
irena_1:
n− ilość zielonych klocków
3n − ilość czerwonych klocków
4n− ilość wszystkich klocków
60(3n−1)=44(4n−1)
15(3n−1)=11(4n−1)
45n−15=44n−11
n=4
7 kwi 20:59