matematykaszkolna.pl
Całka przez podstawienie Izkaaa: Proszę o pomoc w obliczeniu całki przez podstawienie: ∫1−2sin2x + sin2x/cos2x bardzo ważne! emotka
7 kwi 20:52
Artur_z_miasta_Neptuna: zapisz to porządnie ... jak wygląda ułamek ... co jest pod calką ... po czym całkujemy
7 kwi 20:58
Izkaaa: sorry ale nie umiem wstawić kreski ułamkowej niestety dokładnie na poczatku całka wygląda tak: (1−sinx)2/cos2x
7 kwi 21:02
Licealista_Theosh: Masz obok "kliknij po więcej przykładów" zobacz jak zrobić ułamek emotka
7 kwi 21:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
(1−sinx)2 1−2sinx+sin2x 

=

=
cos2x cos2x 
 1 −sinx sinx 
=

+2

+ sinx

cos2x cos2x cos2x 
i teraz tak ... pierwsza calkę liczysz od razu ... jest to słucham drugą calkę przez podstawienie: t=cosx ; dt = −sinx dx
 sinx 
trzecią przez części: u' = sinx ; u= −cosx ; v =

; v' = dowiesz się jak drugą
 cos2x 
całkę wyliczysz
7 kwi 21:07
Izkaaa: właśnie mi się to 'kliknij o wiecej przykladow' nie chce rozwinąć ale widzę że Artur już wie o co chodzi. z pierwszej całki wychodzi oczywiscie tgx a wynik drugiej całki to −2 ln|cosx| ii co z tą trzecią?
7 kwi 21:12
Izkaaa: a z tą trzecią całką to (sinx/cosx)2 to sinx/cosx to nie będzie czasem tgx inaczej bądź ctgx?
7 kwi 21:14
Artur_z_miasta_Neptuna: nieee w życiu pamiętaj o pochodnej wnętrza
7 kwi 21:25
Artur_z_miasta_Neptuna: kurdę ... to jest przecie banał:
sin2x 1−cos2x 1 

=

=

− 1 emotka
cos2x cos2x cos2x 
7 kwi 21:30
Izkaaa: w odpowiedziach w ksiązce nie mam rozwiązania z ln... a co do tej trzeciej całki to naprawde nie widze tego niestety przez to podstawienieemotka to co napisałeś teraz za pomoca równania cosx2 + sinx2 = 1 rozumiem ale dalej o co chodzi nei wiem
7 kwi 21:42
Artur_z_miasta_Neptuna: jak to o co ... rodzielasz na dwa ułamki ... calka z pierwszego to znowu tg(x) ... a w drugim się skraca licznik z mianownikiem i zostaje '−1'
7 kwi 21:43
Artur_z_miasta_Neptuna: a nie masz ln w rozwiązaniu w książce ... bo źle obliczyłaś całkę tamtą
7 kwi 21:43
Izkaaa: to po co my robiliśmy to przez części skoro wychodzi że nie było potrzeba. napisałeś że u'=−cosx itd to dalej powinnismy to zrobić wg wzoru i potem znowu z drugiej częsci tego wzoru liczyć kolejną całkę (mam nadzieje że wiesz co mam na mysli emotka ) i tak jak pisałąm w odpowiedzi nie ma nic związanego z ln
7 kwi 21:47
Artur_z_miasta_Neptuna: Izka
 1 
1)

<−−− dobrze policzyłaś
 cos2x 
 −sinx 
2) 2

<−−− źle policzyłaś
 cos2x 
 sin2x 
3)

<−−− nie trzeba przez części o 21:30 napisałem jak można inaczej
 cos2x 
7 kwi 21:48
Izkaaa: aha już wiem co zrobiłam źle nie zauważyłam pierwiastka ok już wiem emotka ale trzeciej całki nie wiem dalej
7 kwi 21:49
Izkaaa: ahaaaaaaaa bo ja sie zapatrzylam na to co napisales na początku i sorry że tak długo odpisuje ale net mi się zacina strasznie dobra ok dzięki za pomoc
7 kwi 21:51
wredulus_pospolitus: jakie pierwiastka trzecia:
 sin2x 1−cos2x 1 

dx = ∫

dx = ∫(

− 1) dx =
 cos2x cos2x cos2x 
 1 
= ∫

dx − ∫dx = ....
 cos2x 
7 kwi 21:51
Izkaaa: z tym zapomnieniem o pierwiastku chodziło mi o drugą całkę tam zapomniałam że jest cosx do drugiej potęgi podniesiony. dziękuje bardzo za napisanie emotka
7 kwi 21:55