Całka przez podstawienie
Izkaaa: Proszę o pomoc w obliczeniu całki przez podstawienie: ∫1−2sin
2x + sin
2x/cos
2x
bardzo ważne!
7 kwi 20:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to porządnie ... jak wygląda ułamek ... co jest pod calką ... po czym całkujemy
7 kwi 20:58
Izkaaa: sorry ale nie umiem wstawić kreski ułamkowej niestety

dokładnie na poczatku całka wygląda
tak:
(1−sinx)
2/cos
2x
7 kwi 21:02
Licealista_Theosh: Masz obok "kliknij po więcej przykładów" zobacz jak zrobić ułamek
7 kwi 21:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
| (1−sinx)2 | | 1−2sinx+sin2x | |
| = |
| = |
| cos2x | | cos2x | |
| | 1 | | −sinx | | sinx | |
= |
| +2 |
| + sinx |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
i teraz tak ...
pierwsza calkę liczysz od razu ... jest to

słucham
drugą calkę przez podstawienie: t=cosx ; dt = −sinx dx
| | sinx | |
trzecią przez części: u' = sinx ; u= −cosx ; v = |
| ; v' = dowiesz się jak drugą |
| | cos2x | |
całkę wyliczysz
7 kwi 21:07
Izkaaa: właśnie mi się to 'kliknij o wiecej przykladow' nie chce rozwinąć

ale widzę że Artur już wie
o co chodzi. z pierwszej całki wychodzi oczywiscie tgx
a wynik drugiej całki to −2 ln|cosx|
ii co z tą trzecią?
7 kwi 21:12
Izkaaa: a z tą trzecią całką to (sinx/cosx)2 to sinx/cosx to nie będzie czasem tgx inaczej bądź ctgx?
7 kwi 21:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
nieee
w życiu
pamiętaj o pochodnej wnętrza
7 kwi 21:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
kurdę ... to jest przecie banał:
| sin2x | | 1−cos2x | | 1 | |
| = |
| = |
| − 1  |
| cos2x | | cos2x | | cos2x | |
7 kwi 21:30
Izkaaa: w odpowiedziach w ksiązce nie mam rozwiązania z ln... a co do tej trzeciej całki to naprawde
nie widze tego niestety przez to podstawienie

to co napisałeś teraz za pomoca równania
cosx
2 + sinx
2 = 1 rozumiem ale dalej o co chodzi nei wiem
7 kwi 21:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to o co ... rodzielasz na dwa ułamki ... calka z pierwszego to znowu tg(x) ... a w drugim
się skraca licznik z mianownikiem i zostaje '−1'
7 kwi 21:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie masz ln w rozwiązaniu w książce ... bo źle obliczyłaś całkę tamtą
7 kwi 21:43
Izkaaa: to po co my robiliśmy to przez części skoro wychodzi że nie było potrzeba. napisałeś że
u'=−cosx itd to dalej powinnismy to zrobić wg wzoru i potem znowu z drugiej częsci tego wzoru
liczyć kolejną całkę (mam nadzieje że wiesz co mam na mysli

)
i tak jak pisałąm w odpowiedzi nie ma nic związanego z ln
7 kwi 21:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
Izka
| | 1 | |
1) |
| <−−− dobrze policzyłaś |
| | cos2x | |
| | −sinx | |
2) 2 |
| <−−− źle policzyłaś  |
| | cos2x | |
| | sin2x | |
3) |
| <−−− nie trzeba przez części o 21:30 napisałem jak można inaczej |
| | cos2x | |
7 kwi 21:48
Izkaaa: aha już wiem co zrobiłam źle nie zauważyłam pierwiastka ok już wiem

ale trzeciej całki nie
wiem dalej
7 kwi 21:49
Izkaaa: ahaaaaaaaa bo ja sie zapatrzylam na to co napisales na początku

i sorry że tak długo
odpisuje ale net mi się zacina strasznie dobra ok dzięki za pomoc
7 kwi 21:51
wredulus_pospolitus:
jakie pierwiastka

trzecia:
| | sin2x | | 1−cos2x | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫( |
| − 1) dx = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | 1 | |
= ∫ |
| dx − ∫dx = .... |
| | cos2x | |
7 kwi 21:51
Izkaaa: z tym zapomnieniem o pierwiastku chodziło mi o drugą całkę tam zapomniałam że jest cosx do
drugiej potęgi podniesiony. dziękuje bardzo za napisanie
7 kwi 21:55