liczba naturalna
Kostek: Jeśli liczba jest naturalna i ma 4 dzielniki to czy dwa jej dzielniki muszą być liczbami
pierwszymi
7 kwi 20:37
ICSP: chyba nie
7 kwi 20:39
7 kwi 20:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
yyyyy
nie
przyklad ... 8
dzielniki:
1
2
4
8
liczby pierwsze: "2"
7 kwi 20:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
natomiast jeżeli liczba ta nie jest postaci p3 ... to wtedy jest postaci p*q
7 kwi 20:42
Kostek: ok dzięki
7 kwi 20:42
Dominik: przeciez wczoraj to robilismy.

jesli ma dokladnie 4 dzielniki to musza byc to liczby
pierwsze.
7 kwi 20:42
Dominik: albo i nie, artur dal kontrprzyklad.
7 kwi 20:43
Kostek: @Dominik wiem i chciałem się upewnić czy tak jest zawsze
7 kwi 20:43
Dominik: teraz to i ja to wiem.
7 kwi 20:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
Kostek ... dowodu nie będę pisał ... więc musisz mi werzyć na słowo że są dwie mozliwości −−
albo liczba jest postaci p3 albo p*q
7 kwi 20:44
Kostek: Artur wierzę Ci na słowo
7 kwi 20:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
ogólnie ...
K − liczba dzielników
P − liczba liczb pierwszych występujących w rozkladzie
Ni − krotność 'i'tej liczby pierwszej występującej w rozkladzie
jezeli liczbę rozpiszemy w postaci
p1n1*p2n2*...*pjnj; gdzie pi pierwsze;ni∊N+
to: K = P*∑ni
7 kwi 20:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
u nas −−−− K = 4
więc P+∑ni = 4 ⇔ p=2 i ∑ni = 2 lub p=1 i ∑ni = 3 ... i stąd dana liczba jest postaci
p1*q1 lub p3
7 kwi 20:50