rozklad wielomianu
abc: rozkład wielomianu x10 − x5 + 1
probowalem kilku opcji i nadal nie mam pomyslu
7 kwi 20:14
Kostek:
t=x5
t2−t+1
Δ=(−1)2−4*1*1=−3
według mnie nie da się rozłożyć
7 kwi 20:19
Basia:
x10−x5+1 = (x5+1)2 − 2x5 = (x5+1)2 − (√2x5)2 =
(x5+1+√2x5)(x5+1−√2x5)
7 kwi 20:21
Basia: da się jak widać, tyle, że czynniki nie są wielomianami
7 kwi 20:21
Basia:
oj błąd tam jest ma być (x5+1)2 − 3x5
i dalej wszędzie 3 zamiast 2
7 kwi 20:24
ICSP:
7 kwi 20:24
Basia: dlaczego Ci smutno ICSP ?
7 kwi 20:25
ICSP: no bo
Kostuś głupoty gada i mi smutno
7 kwi 20:27
Eta:
7 kwi 20:28
abc: doszedłem do tego etapu co Basia; nie potrafię jednak rozłożyć tego jak Wolfram

, stąd
pytanie
7 kwi 20:28
Kostek: Kostuś

przpraszam
ICSP ja się dopiero uczę
7 kwi 20:29
Basia:
a co Ty jeszcze chcesz dalej ?
jest rozłożone na iloczyn (x
5+1+
√3x5)(x
5+1−
√3x5)
ewentualnie teraz zrób podstawienie
t =
√x5
i sprawdzaj czy
t
2+
√3t + 1 i t
2−
√3t+1
są rozkładalne (nie są więc finał

)
7 kwi 20:35
Vax: x10−x5+1 = (x2−x+1)(x8+x7−x5−x4−x3+x+1)
7 kwi 20:37
ICSP: Vax so true

To co jest w drugim nawiasie dałbyś rade rozłożyć jeszcze bardziej ?
7 kwi 20:38
Eta:
Tak jak Vax ...... podał też Wolfram
7 kwi 20:38
abc: wszystko dlatego, że zacząłem od "środka" zadania, które brzmi:
wielomian x60 − 1 jest podzielny przez:
a) x + 1
b) x2 + x + 1
c) x3 + x2 + x + 1
d) x4 + x3 + x2 + x + 1
po rozlozeniu, otrzymalem taka postac:
(x30 − 1)(x30 + 1)
(x15 + 1)(x15 − 1)(x30 + 1)
(x5 + 1)(x10 − x5 + 1)(x5 − 1)(x10 + x5 + 1)(x30 + 1)
(x + 1)(x4 − x3 + x2 − x + 1)(x10 + x5 + 1)(x − 1)(x4 + x3 + x2 + x + 1)(x10 + x5
+ 1)(x30 + 1)
wszystkie odp. sa poprawne, jednak na podstawie tego rozkladu nie potrafie potwierdzic odp. b i
c
7 kwi 20:38
Vax: Jakoś się musi dać, każdy wielomian można rozłożyć na iloczyn wielomianów stopnia maksymalnie
2, ale nie jestem pewien czy w tym przypadku to by było ,,ładne"
7 kwi 20:39
ICSP: Zobaczę później co da się zrobić z tamtym wielomiankiem
7 kwi 20:40
abc: chętnie bym zobaczył ten wielomian po rozpisaniu, bo dla mnie to za wysokie schody; ma ktoś
pomysł co do tego zadania; może w ogole inaczej sie do tego zabrac?
7 kwi 20:46
Vax: Nie mając wolframa pod ręką z pomocą przychodzą liczby zespolone i równość e
iπ = −1

Pierwiastkami x
2−x+1 = 0 są x
1 = e
iπ3 oraz x
2 = e
5iπ3, trzeba sprawdzić czy
dany wielomian się zeruje dla x
1,x
2, istotnie, wstawiając x1 dostajemy:
e
10iπ3−e
5iπ3+1 = e
4ipi3−e
2iπ3*(e
3iπ3)+1 =
−e
iπ3+e
2iπ3+1 = 0
Analogicznie wstawiając x
2 otrzymujemy 0, więc wiemy, że dany wielomian dzieli się przez
x
2−x+1, a stąd już łatwo dostać dany rozkład

Co do Twojego przykładu, to np jak chcemy sprawdzić, czy W(x) = x
60−1 jest podzielny przez
Q(x) = x
3+x
2+x+1, zauważamy, że pierwiastkami Q(x) są γ,γ
2 oraz γ
3, gdzie γ =
e
iπ2, trzeba jedynie sprawdzić, czy W(γ) = W(γ
2) = W(γ
3) = 0, istotnie tak jest,
rozpisując np W(γ) otrzymujemy:
W(γ) = e
30iπ−1 = 0 (gdyż e
2iπ = 1 ⇒ e
30iπ = 1)
Analogicznie W(γ
2) = W(γ
3) = 0
7 kwi 20:54
ICSP: Vax jak zwykle
7 kwi 20:59
zombi: najs
7 kwi 21:02
kokos: Vax co do tego "stąd już łatwo dostać dany rozkład" jak to popchnąć dlaej skoro wiemy, że się
dzieli przez x2−x+1
7 kwi 21:13
Basia: jeżeli chodzi o Twoje zadanie wystarczy wykonać zwyczajne dzielenie
nie trzeba rozkładać wielomianu na czynniki
7 kwi 21:29
Vax: Tak, wystarczy zwyczajnie podzielić wielomiany pisemnie.
7 kwi 21:42
zombi: A z ciekawości jak mam x
2−x+1
wiem, że i=
√−1 oraz, że ze wzorku Eulera e
πi=−1, Δ=3i
2 jak dalej przejść, żeby dostać
postać w liczbach e, a bez ułamków śmiesznych?
7 kwi 21:49
zombi: Tzn. jak z
x1=U{1−√−3{2} przejść w eπi3 itd.
7 kwi 21:50
7 kwi 21:58
zombi: Dzięki, teraz mam jasno
7 kwi 22:02
zombi: i x2+1 mogę tak samo polecieć ? tzn. (x−i)(x+i) ?
7 kwi 22:26
Vax: Tak, żeby W(x) był podzielny przez x2+1 wystarczy sprawdzić, czy W(i) = W(−i) = 0.
7 kwi 22:38
zombi: To ułatwia bardzo sprawę przy rozkładaniu jakichś hardkorów, dzięki wielkie
7 kwi 22:47
zombi: A jak np. mam coś takiego x
2+x+2
Δ=7i
2
to nie za bardzo istnieje możliwość, żeby to zwinąć w wykładniczą, więc da się to jakiejś
ładniejszej postaci?
7 kwi 23:11
ICSP: a co Ci się w tej postaci nie podoba ?
7 kwi 23:36
zombi: Z ciekawości pytam. Trudne są zespolone?
7 kwi 23:36
ICSP: znasz funkcje cyklometryczne ?
7 kwi 23:37
zombi: NIee :<
7 kwi 23:38
ICSP: no to najpierw funkcje cyklometryczne a dopiero później liczby zespolone
7 kwi 23:39