Kostka do gry
moloo: Rzucamy 10 razy kostką do gry. Obliczyć szansę otrzymania 8 razy liczby oczek większej niż 4.
7 kwi 20:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
schemat bernulliego sie kłania
| | | | 2 | | 4 | |
P(S=8) = | ( |
| )8( |
| )2 = ... |
| | | 6 | | 6 | |
7 kwi 20:24
moloo: | | 2 | |
Dzięki, a możesz wyjaśnić |
| ? |
| | 6 | |
7 kwi 20:43
Mila:
A − wyrzucono więcej niż dwa oczka w pojedynczym rzucie
A={5,6}
| | 2 | |
p= |
| prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 6 | |
| | 2 | | 4 | |
q=1− |
| = |
| −prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie |
| | 6 | | 6 | |
8 kwi 15:37