Wykaż, że podany ciąg jest ograniczony z góry.
wajdzik: Wykaż, że podany ciąg jest ograniczony z góry:
an=2−n
an+1=2−(n+1)=2−n−1=−n+1
an+1−an=−n+1−(2−n)=−n+1−2+n=−1
−1<0,ciąg malejący.
Ciąg ograniczony z góry przez liczbę 1.
Wszystko się zgadza?
7 kwi 20:03
wajdzik: Czy mógłby ktoś sprawdzić?
7 kwi 20:13
wajdzik:
7 kwi 20:16
wajdzik:
7 kwi 20:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
zgadza się ... a z jakiego tw. skorzystaleś
7 kwi 20:22
wajdzik: Twierdzenia? Wiem tylko jakim tokiem myślenia mam iść.
Wiem, że: Ciąg liczbowy (an) jest ograniczony z góry wtedy gdy istnieje liczba rzeczywista
taka, że wyrazy ciągu an są nie większe od tej liczby.
7 kwi 20:25
wajdzik: Tutaj kolejny przykład do sprawdzenia:
a
n=6−7n
2
a
n+1=6−7(n+1)
2=6−7n
2−14n−7=−7n
2−14n−1
a
n+1−a
n=−7n
2−14n−1−(6−7n
2)=−14n−7
−14n−7,ciąg malejący, ciąg ograniczony z góry przez liczbę −1.
Zgadza się?
7 kwi 20:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... to jest definicja ograniczonego ciągu z góry
mi chodzi o fakt −−− ciąg nierosnący => ograniczony z góry przez a1
7 kwi 20:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
zgadza się
7 kwi 20:28
wajdzik: Dla każdego n naturalnego: an+1−an<0
Rozumiem, zaraz wstawię kolejny przykład.
7 kwi 20:35
wajdzik: an=−n2+2n−1
an+1=−(n+1)2+2(n+1)−1=−n2−2n−1+2n+2−1=−n2
an+1−an=−n2−(−n2+2n−1)=−2n+1
−2n+1,ciąg malejący, ciąg ograniczony z góry przez liczbę..? Nie mogę załapać.
7 kwi 20:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli ciąg jest nierosnący to na pewno jest ≤ a
1
7 kwi 20:40