liczby
Kostek: Znajdź liczbę doskonałą, która jest podzielna przez 4 i ma dokładnie 6 dzielników
2
k−1*(2
k−1)
2
2*(2
3−1)
4*7=28
jest jeszcze jakiś sposób na tego typu zadanie
7 kwi 19:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee ... do tego co masz dokładasz tylko 'opisówkę' dlaczego nie ma już innej doskonałej
7 kwi 19:57
Kostek: opisówkę

k−połowa dzielników o to chodzi ?
7 kwi 20:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... opisówkę do wzoru który stosujesz
7 kwi 20:01
Kostek: ok, dziękuje
7 kwi 20:03
Kostek: ale z drugiej strony wzór jest znany i chyba nauczycielka czy egzaminator maturalny znają ten
wzór..
7 kwi 20:06
Mila: Kostek, takie zadanie nie pojawi się na pewno na maturze.
7 kwi 21:46
Kostek: Mila czemu ? za proste
7 kwi 21:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo nikt nie wie co to są liczby doskonałe
7 kwi 21:49
Kostek: Jak to nikt nie wie co to są liczby doskonałe

skoro już dawno je znano a teraz niby nikt
nie wie co to liczba doskonała
7 kwi 21:53
wredulus_pospolitus:
nie wie nikt o nich bo teraz każdy leczy weekendowego kaca (leczy tak juz od jakis 10 lat czy
ile tam jest po reformie juz)
7 kwi 21:54
Kostek: ta a w zbiorach zadań spotkałem zadania z liczbami doskonałymi więc chyba się mylisz, że każdy
o nich zapomniał...
7 kwi 21:58
wredulus_pospolitus:
Kostek − a skąd te zbiory masz ?
7 kwi 22:00
Kostek: z księgarni...
7 kwi 22:02
Mila: Zadania z liczbami doskonałymi pojawiają się na konkursach i to łącznie z podaną definicją.
7 kwi 22:05
Kostek: Czyli to zadanie niby jest konkursowe

ale to i tak nie zmienia faktu, że jeśli chce się
umieć matematykę to należy znać definicje liczby doskonałej..
7 kwi 22:08
Kostek: To zadanie jest ze zbioru Andrzeja Kiełbasy poziom podst+roz więc skor jest podane to może
wystąpić na maturze rozszerzonej
7 kwi 22:09
Dominik: b.z.d.u.r.a. w kielbasie jest wiele glupich dodatkow, ktorymi nie nalezy sie przejmowac. to co
moze byc na maturze jest opisane w informatorze maturalnym, a zapewnic ciebie moge, ze pojecia
liczb doskonalych tam nie znajdziesz.
7 kwi 22:14
Kostek: @Dominik nie wiem czy te zadani są głupie... każde zadanie uczy logicznego myślenia, ja mam
zamiar przerobić i poznać wszystkie definicje zawarte w tym zbiorze nawet jak to i tak nie
będzie występować na maturze..
7 kwi 22:17
Dominik: no masz kupe czasu do matury wiec spokojnie mozesz sobie takimi "bzdurami" glowe zawracac. ale
dla kogos kto ma np 4 miesiace do matury to to jest marnowanie czasu.
poza tym jesli chcesz sie rozwijac to sa lepsze zbiory niz kielbasa.
7 kwi 22:20
Kostek: ale sam wczoraj radziłeś mi, żeby przerobić najpierw Kiełbasę więc tak czynie i robię to bardzo
szczegółowo ze zrozumieniem każdego zadania
7 kwi 22:23
Dominik: bo kielbasa jest swietnym powtorzeniem do matury.
7 kwi 22:28
Dominik: i w zasadzie tyle mozna o tym zbiorze powiedziec.
7 kwi 22:28
Kostek: ok a poczekaj mam takie zadanie:
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych nieujemnych takich, że suma ich iloczynu jest równa 185
7 kwi 22:29
Kostek:
| | x | |
to wiem z zadania xy+ |
| =185 |
| | x | |
ale jak tu wyłączyć żeby były dwa nawiasy
7 kwi 22:30
Mila: No, coś to zadanie chyba nie całkiem dobrze przepisane.
7 kwi 22:32
zombi: Suma ich iloczynu ?
7 kwi 22:34
Dominik: iloczynu i ilorazu
7 kwi 22:34
Kostek: Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych nieujemnych takich, że suma ich iloczynu i ilorazu jest
równa 185.

wiem, że w tego typu zadaniach trzeba zrobić tak żeby mieć dwa nawiasy i rozłożyć liczbę 185
założenia x,y∊C
+
7 kwi 22:36
Dominik: | | x | |
xy + |
| = 185 = 5* 37 = 1 * 185 |
| | y | |
7 kwi 22:41
Dominik: = 37 * 5
wylacz x przed nawias
7 kwi 22:41
7 kwi 22:43
Dominik: | | 1 | |
dodaj ulamki, wylacz |
| . chyba nie chcesz zeby ciebie do konca prowadzic  |
| | y | |
7 kwi 22:43
Kostek: nie chcę tego
7 kwi 22:43
Kostek:
y
2=4
y=2 lub y=−2∉C
+
x=74
y
2=36
y=6 lub y=−6∉C
+
x=30
y
2=184
y=
√184 ∉ C
+
y
2=0 czyli też odpada
7 kwi 22:51
7 kwi 22:54
Dominik: ale widze ze dalej rozwiazywales bez tego bledu
7 kwi 22:54
Dominik: jeszcze 185 i 1
7 kwi 22:55
Dominik: a nie, wszystko jest. sory, zmeczony jestem. jest
7 kwi 22:56
Kostek: tego też na maturze nie spotkam
7 kwi 22:57
Dominik: a czemu nie?
7 kwi 22:57
zombi: wątpie, to takie konkursowe
7 kwi 22:57
Dominik: jak najbardziej zadanie maturalne
7 kwi 22:57
Dominik: zombi, naprawde tak uwazasz?
7 kwi 22:58
Dominik: co tu jest do wykorzystania spoza materialu okreslonego w informatorze?
7 kwi 22:58
Kostek: to co na tej maturze jest skoro nic tam nie ma

za rok to będzie pomaluj drwala
7 kwi 22:58
Kostek: równania i nierówności wykładnicze są na maturze

bo tu jest oznaczony jako poziom studia
7 kwi 23:00
Mila: Takie może być, zaraz znajdę przykład.
7 kwi 23:00
7 kwi 23:00
Kostek: a tak na marginesie
Mila=Milena
7 kwi 23:02
Dominik: mila jest miła

a to najwazniejsze!
7 kwi 23:02
Kostek: że Mila jest miła to wiemy wszyscy
7 kwi 23:04
Mila: ( z próbnej matury)
Dana jest funkcja
wyznacz wszystkie punkty należące do wykresu funkcji f, których obie współrzędne są liczbami
pierwszymi.
7 kwi 23:07
Mila: Mila− Milena− tajemnice wiary mej ....
7 kwi 23:11
Kostek:
Df=ℛ\{4}
−x+4=6 lub −x+4=−6 lub −x+4=−1 lub −x+4=1 lub −x+4=−2 lub −x+4=2 lub −x+4=3 lub −x+4=−3
7 kwi 23:12
Kostek: takie przypadki należy rozpatrzeć ? i czy zapis dobry
7 kwi 23:13
Dominik: bez tych ujemnych oraz bez 1.
7 kwi 23:15
Dominik: boze, co za bzdury plece. ide spac.
7 kwi 23:16
Eta:
7 kwi 23:16
Kostek: ale chyba i tak mam błąd
| x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| = |
| = |
| =− |
| |
| 4−x | | −x+4 | | −(x−4) | | x−4 | |
x−4=6 lub x−4=−6 lub x−4=−1 lub x−4=−1 lub x−4=2 lub x−4=−2 lub x−4=3 lub x−4=−3 teraz
powinno być ok
7 kwi 23:17
Mila: Tak, potem odrzucić niektóre rozwiązania.
(Dominik, rozpatrujemy wszystkie, bo nie wiesz jakie x wyjdzie)
Napisz odpowiedź.
7 kwi 23:18
Kostek: ale ta pierwsza wersja raczej źle po w mianowniku wyłączyłem −
@Eta to jest ok czy nie
7 kwi 23:18
Kostek: x−4=6
x=10 odpada
x−4=−6
x=−2 odpada
x−4=−1
x=3 ∊ D
x−4=1
x=5 ∊D
x−4=2
x=6 odpada
x−4=−2
x=2 ∊D
x−4=3
x=7 ∊D
x−4=−3
x=1 odpada
i teraz dla tych x muszę sprawdzić y
7 kwi 23:21
Kostek: a można zapytać z jakiego poziomu to zadanie czy podstawa czy rozszerzenie
7 kwi 23:23
Kostek:
x=2
x=3
x=5
x=7
odp) (x,y)=(2,2) lub (3,5) ok
7 kwi 23:29
Mila: Pięknie

Dobranoc.
7 kwi 23:42
Mila: To zadanie z rozszerzenia.
7 kwi 23:44
Kostek: Dobranoc
7 kwi 23:48
Kostek: Mila a jeszcze takie pytanko jeśli do matury przerobie ponad 5 tys zadań to mam szansę na 100 z
roz codziennie robię jeden cały dział w zbiorze andrzeja kiełbasy przez 3 dni skończyłem
wielomiany,liczby rzeczywiste,wyrażenia algebraiczne
8 kwi 00:11
Dominik: jak najbardziej masz szanse.
8 kwi 00:14
Kostek: Dominik mam do Ciebie prośbę po maturze mógłbyś mi wysłać jakieś matury na e−mail ewentualnie
jakieś materiały
8 kwi 00:16
Godzio:
Jak chcecie to podajcie email to wam wyśle parenaście arkuszy
8 kwi 00:19
Mila: Na pewno napiszesz dobrze, praca popłaca, nie uczysz się tylko do matury, ale będziesz dobrze
przygotowany do studiów, po maturze możesz przygotowywać się trochę z analizy matematycznej.
100% z trudno dostać, bo stres, drobna nieuwaga, szybkie przeczytanie treści i brak weryfikacji
poprawności wyniku i tracisz punkt.
Rozszerzona jest trudna i powyżej 70% to dobry wynik.
w każdym bądź razie rozwiązuj też arkusze −.
8 kwi 00:19
Dominik: dominik@mdzn.pl
8 kwi 00:20
Dominik: z gory dzieki
8 kwi 00:21
wajdzik: wajdzik23@hotmail.com
Również z góry dziękuję.
8 kwi 00:22
Godzio:
Załączniki się ładują, niedługo powinno dojść
8 kwi 00:27
Kostek: konstanty1994@op.pl
8 kwi 00:35
kylo1303: Jeżeli przerobisz pare tysięcy zadań to na pewno będziesz miał ponad 90%. A czy będzie
to 100 czy 94 zależeć będzie od szczęścia, stresu i skupienia. Z własnego doświadczenia:
robiłem na pewno mniej zadań niż ty, na mature poszedłem z lekkim stresem, żeby tylko "się nie
zbłaźnić wynikiem", po rozpoczęciu od razu stres minął, przeczytałem zadania− wszystko umiem.
Zrobiłem zadania może w połowe czasu (już nie pamiętam), a były w większości obliczeniowe
(zeszłoroczna matura). Sprawdziłem wszystko po 2 razy, ale co z tego jak miałem jeden głupi
błąd, którego i tak nie wyłapałem (przez co straciłem 2pkt/4%). Także reasumując, możesz
wszystko umieć, a i tak parę punktów stracić, ale akurat tym nie ma się co martwić, jak
będziesz miał ponad 90% to na pewno się dostaniesz gdzie tam będziesz chciał.
8 kwi 01:52
Mila:
Witaj Kylo, długo tu nie zaglądałeś? Piszesz o maturze rozszerzonej, czy podstawie?
Jak studia? Podobają się?
8 kwi 15:24