W trójkącie równoramiennym....
Sylwia: W trójkącie równoramiennym ABC kąt przy wierzchołku C jest równy 120°. Symetralne boków
trójkąta przecinają się w punkcie E. Wiedząc, że |CE|=4 cm, oblicz obwód trójkąta ABC.
7 kwi 19:30
Basia:

punkt przecięcia symetralnych to środek okręgu opisanego na trójkącie
r = CE = 4
kąt BEA (zielony) = 2*120 = 240
kąt BEA (czerwony) = 360−240 = 120 ⇒
kąty tr.,ACE mają po 60 czyli AC=BC = 4
AB policz np. z tw.sinusów (tr. ACB)
7 kwi 19:45
pigor: ... , otóż, np. tak:
przy danych miarach kątach, punk E to spodek wysokości CE na AB ,
zatem z Δ ekierki BEC :
|BC|=|AC|=2|CE|=2*4=
8 i |EA|=|EB| , czyli
|AB|=2|AE|=2*4
√3=
8√3 .
więc
2p= |AB|+2|AC|= 8
√3+2*8=
8(2+√3)[cm] − szukany
obwód ΔABC. ...
7 kwi 19:56
Basia: pigor E to nie jest spodek wysokości
E to punkt przecięcia symetralnych
7 kwi 19:59
Basia: a ponieważ trójkąt jest rozwartokątny E leży na zewnątrz trójkąta
7 kwi 20:00
pigor: ..., no tak, nie wiem co sobie ubzdurałem

przepraszam, a wszystko co napisałem to bzdety.
7 kwi 20:30