logika
emilf: sprawdź czy zdanie jest prawdziwe:
jeżeli dla zaliczenia logiki potrzebna jest wiedza i wytrwałość, to z braku zaliczenia wynika
brak wytrwałości.
7 kwi 19:19
Basia: nie jest prawdziwe
można to napisać tak
p − mam zaliczenie
q − mam wiedzę
r − byłam wytrwała
pierwsze to implikacja p ⇒ (q∧r)
drugie to implikacja ~p ⇒ ~r
zauważ, że dla p=0 i q=1 i r=1 (1) jest prawdziwe a (2) fałszywe
a na zdrowy rozum, to tak:
byłam wytrwała, ale nic mi to nie pomogło bo jestem matoł i wprawdzie się uczyłam, ale się
nie nauczyłam i wiedzy mi brak, no to i zaliczenia też
7 kwi 19:54