trygonometria
xyz: wykaż, że jeśli α,β,γ są kątami trójkąta i tgα=3 i tgβ=2, to δ=450
7 kwi 19:02
Basia:
δ=180−(α+β)
| | tgα+tgβ | |
tgδ = tg(180−(α+β)) = −tg(α+β) = − |
| = .................. |
| | 1−tgα*tgβ) | |
podstaw, policz i i wyciągnij wnioski
7 kwi 19:04
xyz: mogę wiedzieć skąd ten fragment −tg(α+β) ?
ogólnie wyszło mi, wyciągnęłam wnioski

dziękuję
7 kwi 19:28
Magdalena: jest tabela wzorów które skracają własnie takie coś 180 to π i z tych tabeli wiemy że jeśli
tg(π−γ)=−tgγ
7 kwi 19:31
Magdalena: zobacz może masz w podręczniku ze średniej 2 klasa trygonometria
7 kwi 19:31
xyz: aaaaa no tak. dzięki wielkie
7 kwi 19:34