procenty
adam:
Liczba b to 125% liczby a . Wskaż zdanie fałszywe.
A) b = a + 0,2 5a
B) b = a+ 25%a
C) b = 1,25a
D) b = a + 25%
możecie mi to wytłuaczyć dlaczego odpowiedz D?
7 kwi 18:51
Basia:
a z czego te 25% ?;
a i b to liczby; co by to miało być np. 100 + 25% ?
7 kwi 18:53
7 kwi 18:58
adam: możecie to mi wytłumaczyć, chodzi o zadanie
7 kwi 19:04
adam: ?
7 kwi 19:28
Mila: Zapis D jest niewłaściwy ponieważ 25% to ułamek, a ułamek obliczamy z czegoś.
25%z 800 zł
25% z 40 cm
25% z 20kg itp.
W zadaniu jest napisane, że 125% obliczamy z liczby a.
7 kwi 19:33
adam: dzięki!
7 kwi 20:17
Mila:
7 kwi 20:28