Ostrosłup
Zbigniew: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych AC=6 cm i CB = 8 cm
.Wysokość ostrosłupa jest równa 8 cm a spodek wysokości znajduje sie w wierzchołku A. Oblicz
pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa .
Mój problem polega na obliczeniu pól ABS i CBS prosze o wyjaśnienie co i jak
tweety:

Z tw. Pitagorasa dla ΔABC obliczasz długość AB. teraz możesz policzyć pole ΔABS.Tak somo, z tw.
Pitagorasa wyliczasz długości BS (ΔABS) i CS (ΔACS). Masz już długości wszystkich boków BCS,
potrzebujesz jeszcze jego wysokości SE (E − spodek wysokości).(Patrz rysunek.) y= 8−x. znów z
tw. Pitagorasa dla ΔBES i ΔECS możesz policzyć ES. Dostaniesz układ równań z dwiema
niewiadomymi SE i x.