trojkat
wiola: oblicz pole trójkąta ABC gdzie A =(−4,1 ), B=(−1,4), C=(−5,8)
7 kwi 18:23
Basia: przerabiałaś wektory ?
7 kwi 18:24
wiola: nie
7 kwi 18:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
to zacznij od narysowania tego trójkąta
7 kwi 18:26
adak: ja wogole nie rozumiem o co w tym chodzi
7 kwi 18:27
Artur_z_miasta_Neptuna:

a następnie 'obuduj' go trójkątami prostokątnymi jak na rysunku
czy wiesz do czego zmierzam
7 kwi 18:28
adak: bo tez to musze zrobic
7 kwi 18:28
wiola: nie wiem
7 kwi 18:29
dero2005:
S = 4*7 − 1*72 − 3*32 − 4*42 = 12
7 kwi 19:12
Janek191:
II sposób :
A = ( − 4; 1)
B = (− 1; 4)
C = (− 5; 8)
I AB I2 = ( − 1 − (−4))2 + ( 4 − 1)2 = 32 + 32 = 18 = 9*2
I BC I2 = ( − 5 − (−1))2 + ( 8 − 4)2 = ( −4)2 + 42 = 16*2 = 32
I AC I2 = ( − 5 − (−4))2 + ( 8 − 1)2 = ( −1)2 + 72 = 1 + 49 = 50
Mamy
18 + 32 = 50 tzn. I AB I2 + I BC I2 = I AC I2
czyli Δ ABC jest prostokątny.
I AB I = √9*2 = 3 √2
I BC I = √ 16*2 = 4 √2
Pole Δ ABC
P = 0,5 *I AB I* I BC I = 0,5 * 3 √2 * 4 √2 = 12
=====================================
7 kwi 22:14
Janek191:
II sposób :
A = ( − 4; 1)
B = (− 1; 4)
C = (− 5; 8)
I AB I2 = ( − 1 − (−4))2 + ( 4 − 1)2 = 32 + 32 = 18 = 9*2
I BC I2 = ( − 5 − (−1))2 + ( 8 − 4)2 = ( −4)2 + 42 = 16*2 = 32
I AC I2 = ( − 5 − (−4))2 + ( 8 − 1)2 = ( −1)2 + 72 = 1 + 49 = 50
Mamy
18 + 32 = 50 tzn. I AB I2 + I BC I2 = I AC I2
czyli Δ ABC jest prostokątny.
I AB I = √9*2 = 3 √2
I BC I = √ 16*2 = 4 √2
Pole Δ ABC
P = 0,5 *I AB I* I BC I = 0,5 * 3 √2 * 4 √2 = 12
=====================================
7 kwi 22:15