Twierdzenie o siecznych i stycznych
blan: Częścią wspólną koła k o promieniu 5 i prostej przechodzącej przez punkt A nienależący do koła
k jest odcinek KL o długości 7 (punkt L należy do odcinka AK). Wiedząc, że odległość punktu L
od punktu A jest równa 9, oblicz odległość środka koła k od punktu A.
7 kwi 18:22
blan: ja to robie 5x*x=9*16 ale coś nie wychodzi bo ma być 13 może ja zle to twierdzenie stosuje
7 kwi 18:29
Basia:

wyznacz kąt α z tw.cosinusów w tr.KSL
γ=180−β
z tw. cosinusów w tr.ASL wylicz AS
7 kwi 18:31
blan: a własnie czy nie można z twierdzenia siecznych bo tak to to rozumiem ale nie rozumiem z tymi
siecznymi bardzo proszę o taki sposób
7 kwi 18:32
blan: doszłam do tego ze x*(10+x)=16*9
i wyszło mi żę x=13 lub x=−18
czyli 5+13=28
i mi się nie zgadza
ktoś widzi gdzie błąd robie
7 kwi 18:44
blan: sory 18
7 kwi 18:45
Basia: można;
przedłuż AS
punkty przecięcia AS z okręgiem B i C
wtedy
AB*AC = AL*LK
x(x+10) = 9*16
x
2+10x − 144 = 0
Δ = 100+4*144 = 100+ 576 = 676
√Δ = 26
x
2 < 0 odpada
AS = 8+5 = 13
7 kwi 18:47
blan: Już to obczaiłam napiszę to żeby ktoś się z tym nie męczył
x*(10+x)=16*9 − stosuje twierdzenie o siecznych
dalej liczę wychodz x=8 i x =−18
x+r=SA =8+5=13 bez bawienie się i szukania kątów
7 kwi 18:48
blan: dzięki Basiu
7 kwi 18:48