zmienne losowe ciągłe
kurczak: Zmienna losowa Z ma rozkład N(0,1). Obliczyć kwantyle x0,1, x0,7 oraz x0,97
7 kwi 18:15
ff: tutaj jedynie odczytujemy z tabeli dystrybuanty rozkładu normalnego standardowego
F(xα) = α
xα = F−1(α)
np.:
x0.7 = 0,52
(szukamy 0,7 w wartościach(środku) tablicy i jest to tak pomiędzy 0.51 a 0,52)
7 kwi 18:52
kurczak: w tablicach, które posiadam jest pomiędzy 0,52 a 0,53... i skąd mam wiedzie,czy wziąć 0,52, czy
0,53? to mniejsze sie bierze?
i kolejna sprawa.. dla 0,1.. jako, że nie ma w tablicach takiej wartości, więc postanowiłam
poszukać dla 0,9 i dla takiej wartosci jest 1,28.. w odpowiedziach mam, że x{0,1}=−1,28...
czyli mam rozumieć, że w takich wypadkach, gdy nie mam w tabeli poszukiwanej wartości, to mam
szukać 1− poszukiwana wartość i później dać minus przed wynikiem? czy wynik mi po propstu
przypadkiem wyszedł poprawny
7 kwi 19:43